Archeologiedagen 2023 in de Rupelstreek

Officiële opening van de Archeologiekamer in Heemmuseum Heymissen!

Tijdens het weekend van 26, 27 en 28 mei zijn het weer de jaarlijkse Archeologiedagen. Dit jaar hebben we ook in de Rupelstreek een leuke activiteit in petto!

De enthousiaste vrijwilligers van Heemkring Heymissen zijn iedere donderdag volop in de weer voor hun museum in de mooie Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Hun collectie is dan ook zeker de moeite. Aan de opstelling merk je dat er al jaren veel tijd en liefde in het museum werd gestoken. Maar als je denkt dat ze nu stilaan op hun lauweren zijn gaan rusten, heb je het goed mis…

In een bijzondere ruimte* in de abdij, vlakbij hun cafetaria, zijn ze momenteel in samenwerking met IOED Erfgoed Rupelstreek een speciale Archeologiekamer aan het inrichten. Daar willen ze hun kleine maar boeiende archeologische collectie aan het publiek tonen. Naast originele bouwhistorische relicten van de abdij zullen er ook archeologische vondsten te zien zijn die aan het licht kwamen bij archeologisch onderzoek naar de verdwenen abdijkerk, die afgebroken werd ten tijde van de Franse Revolutie.

(Foto: Rica Annaert, Agentschap Onroerend Erfgoed)

Op zondag 28 mei grijpen Heemkring Heymissen en IOED Erfgoed Rupelstreek de gelegenheid van de Archeologiedagen aan om deze bijzondere Archeologiekamer officieel aan het grote publiek voor te stellen. Heb je interesse in middeleeuwse archeologie en wil je mee komen vieren? Kom die dag dan zeker langs!

(* = Wil je weten waarom die zo bijzonder is, kom dan zeker eens een kijkje nemen…)

Scroll naar boven