Erfgoeddag 2023 – Beestig!

Op zondag 23 april is het weer tijd voor de jaarlijkse Erfgoeddag

Ook dit jaar staan er in de Rupelstreek weer een aantal interessante activiteiten op het programma. In alle vijf (!) Rupelgemeenten kan je dit jaar immers leuke locaties gaan bezoeken en het ‘beestige’ erfgoed gaan beleven. 

Beestig? Jazeker! Bekijk hier het overzicht voor de Rupelstreek of ga naar de website van Erfgoeddag en zoek per gemeente op wat er te doen is.

Boom

De Bomenaars hebben een beestige bijnaam: Onnefretters (of: Hondeneters). Hoe die er gekomen is? Aan het begin van de 20e eeuw waren er in Boom hondenslachterijen: niet voor eigen gebruik, maar wel voor export naar grootsteden als Brussel. De naam hondeneters is aan de Bomenaars blijven plakken. Ontdek in deze tentoonstelling van de gemeente Boom waar deze slachterijen waren en welke geschiedenis erachter zit.

Waar? In het Parochiecentrum van Boom, Groene Hofstraat 10 (toegang via Groene Hofstraat 10 of Hoogstraat 19).

Wanneer? Van 10u tot 18u.

Hemiksem
EXPO TUSSEN TWEE OORLOGEN

In het Gilliot & Roelants Tegelmuseum staat dit keer de Belgische tegelproductie uit de periode tussen de beide wereldoorlogen centraal. Smaakveranderingen en betaalbaarheid zorgden na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog stilaan voor een grondige wijziging in het tegelaanbod. De succesvolste fabrikanten hielden daarbij goed stand en oogstten ook in deze periode heel wat internationaal succes.

Tijdens Erfgoeddag op zondag 23 april is deze expo gratis te bezoeken van 14u tot 17u. Verder is de expo nog elke zondag van mei en juni 2023 te bezoeken, ook telkens van 14u tot 17u. Het museum bevind zich in de voormalige Sint-Bernardusabdij.

Info en reservatie via info@gilliottegelmuseum.be.

BEESTIG OP ZOEK IN HET MUSEUM

In het teken van het Erfgoeddagthema ‘Beestig!’ kan je het Museum Ontrent den Hover van Heemkring Heymissen komen ontdekken.

Tijdens een bezoek aan het museum wordt de relatie mens-dier belicht: het dier als een archeologische vondst, het productieve dier in de landbouw en de nijverheid, het dier als sportpartner voor de mens, het dier als ornament in het gezin en de samenleving en het dier als merknaam in de handel en de nijverheid. Voor jeugdige bezoekers is er ook een zoektocht met beeldfragmenten doorheen het museum waarin de dieren en hun rol ontdekt kunnen worden!

Op Erfgoeddag is het museum open van 10u tot 18u. Museum Ontrent den Hover bevindt zich ook in de voormalige Sint-Bernardusabdij. De toegang is eveneens gratis.

  Niel
  EXPO WINDMOLENS IN DE RUPELSTREEK

  In deze gloednieuwe overzichtstentoonstelling over eeuwen van natuurlijke energie en dierkracht in Niel en de Rupelstreek ontdek je per gemeente de diverse molens en hun hedendaagse sporen. Naast wind- en watermolens is er speciale aandacht voor de rospotaardemolens. Daarnaast komen de trekdieren, zoals paarden en honden, aan bod. Deze werden ingeschakeld in het economische proces van steenbakkerijen en de handel.

  Deze tentoonstelling kan je gratis van 10u tot 18u gaan bezoeken in het Atrium van het gemeentehuis van Niel (Ridder Berthoutlaan 1).

  BEESTIGE DIEREN IN DE WALENHOEK

  Heb je je ooit al afgevraagd welke diertjes zich beestig ophouden in het Natuurgebied de Walenhoek? Op Erfgoeddag wordt de sluier opgelicht, worden de diertjes eindelijk ontmaskerd en kan je in het aangename en historische interieur van Natuurhuis De Paardenstal van 10u tot 17 uur genieten van een doorlopende diapresentatie van het ongelofelijke dierlijke leven dat rent, kruipt, vliegt en zwemt in het jonge, maar rijke natuurgebied van Niel. Jij komt toch ook?

   Rumst
   MUSEUM RUPELKLEI

   Op 23 april van 10u tot 18u pakt het Museum Rupelklei weer uit met een indrukwekkende tentoonstelling. Deze gaat niet over dieren, maar belicht de nevenbedrijven die  in de schaduw van de steenbakkerijen floreerden: de scheepswerven, de bagger- en kraanfabrikanten, de railmakers voor de spoorbanen en last but not least “Tram 50”. Verder zijn er ook verschillende unieke filmbeelden te zien over deze thema’s.

   Exclusief: voor “Tram 50” zal de maquette te zien zijn die 10 – 15 jaar geleden in Rumst al te zien was en natuurgetrouw de lijn tussen Rumst statie en de wissel in Terhagen weergeeft met rijdende trams!

   Bij die gelegenheid verschijnt er ook een bijzonder nummer van 36 pagina’s over dit onderwerp van het museumtijdschrift “Tijdingen”.

   RUPELKLEIDAG
   copyright: Guido De Herdt

   Op zaterdag 22 april 2023, de dag voor Erfgoeddag maar wel op de Dag van de Aarde, organiseert gemeente Rumst de allereerste editie van de Rupelkleidag. Die dag staat de watertoren in Rumst in het middelpunt van de belangstelling en valt er voor jong en oud heel wat te beleven op en rond de toren. Hier heb je een uniek zicht op de enige nog actieve kleigroeve in de streek en ontdek je het verhaal achter de kleilagen. Graaf haaientanden op en ontdek welke dieren er zoal rondzwommen in Rumst. Dus rep je van 10 tot 17u naar de Watertoren in de Rumstsestraat en doe mee met de Rupelkleidag!

   Schelle
   HEEMMUSEUM BYSTERVELT

   Het Heemmuseum van Heemkring Scella opent ook op Erfgoeddag de deuren. De museumcollectie bestaat uit verschillende historische voorwerpen die door de inwoners van Schelle werden geschonken. Een bezoek aan het museum laat je het dorpsleven van vroeger beleven in onder andere het winkeltje van ’Trees Bazaar’, een klaslokaal van net voor WO II en een volledig ingericht cafeetje. Ook een uitgebreide verzameling landbouwgereedschap, die voornamelijk uit het Waasland komt, is er te bezichtigen.

   Het museum bevindt zich in de Peperstraat 48 in Schelle en kan je op Erfgoeddag gratis gaan bezoeken van 14u tot 17u.

    Scroll naar boven