Erfgoeddag 2024 – Thuis

Afspraak op zondag 21 april voor de jaarlijkse Erfgoeddag

Dit jaar staan er tijdens Erfgoeddag in de Rupelstreek vijf interessante activiteiten op het programma, allemaal in het teken van Thuis.

En daarmee bedoelen we niet de populaire TV serie maar wel alles wat met het het concept ‘thuis’ te maken heeft en welk gevoel dat bij de mensen oproept als het over erfgoed gaat. Bekijk hier het overzicht voor de Rupelstreek of ga naar de website van Erfgoeddag en zoek per gemeente op wat er te doen is. (Klik op de foto’s voor meer info.)

Boom
THUIS BIJ ARBEIDERS IN DE STEENBAKKERIJEN
Copyright: Emabb
Copyright: Emabb vzw

Piepklein zijn ze, de arbeidershuisjes op de site Brik Boom. Maar laat je niet misleiden, hier woonden gezinnen van soms wel meer dan 10 personen. En ja, allemaal werkten ze op de steenbakkerij: vader, moeder en kinderen. 

Ontdek de arbeidershuisjes op de site Brik Boom en dompel je onder in het leven van een arbeider op de steenbakkerij!

Waar? Brik Boom, Noeveren 67 – 2850 Boom

Wanneer? Van 10u tot 18u.

Hemiksem
THUIS IN HET HEEMMUSEUM
Copyright: Heemkring Heymissen

In Museum Ontrent den Hover van Heemkring Heymissen kan je een aantal mooi gereconstrueerde huiskamers bewonderen en waan je je even weer helemaal terug in de tijd van weleer…

Het museum bevindt zich in de voormalige Sint-Bernardusabdij van Hemiksem en is tijdens Erfgoeddag open van 14u tot 18u.

Niel
HET NEA, WAAR HET NIELSE ERFGOED THUIS IS
Copyright: onbekend (collectie NEA)

Het Nielse ErfgoedArchief heeft haar eigen ‘Thuis’ in de Kerkstraat 54A en bewaart daar grote en kleine archiefstukken voor de toekomstige generaties. Deze verzameling werd aangeleverd door gemeentelijke instanties, diverse verenigingen en bovenal het publiek.

De vrijwilligers van het NEA tonen de bezoekers in de diverse ‘kamers’ de minder gekende blikvangers uit de gevarieerde NEA-‘huis’-verzameling (méér dan 160.000 items). Kom kijken naar deze vergeten en ook lokale feestelijke parels uit het Nielse verleden en verneem de bijhorende verhalen.

Deze tentoonstelling kan je van 10u tot 18u gaan bezoeken in het Atrium van het gemeentehuis van Niel (Ridder Berthoutlaan 1).

Rumst
MUSEUM RUPELKLEI – STEENBAKKERIJEN IN DE KUNST
Copyright: Gemeente Rumst, fotograaf: David Legreve

De bakstenen en dakpannen die in de Rupelstreek gefabriceerd werden, vormden letterlijk een huis en thuis voor veel mensen, ook buiten de grenzen van onze regio. Het werken en leven in en rond de steenbakkerijen had een grote impact op de omgeving en op het leven van de mensen in de Rupelstreek. Er werden dan ook heel wat kunstwerken over de droogloodsen, steengroeven en kleistekers gemaakt.

Museum Rupelklei gaat in deze tentoonstelling verder, zowel in de tijd, het aanbod als de behandelde thema’s. Op Erfgoeddag ontdek je schilderijen, etsen, beeldhouwwerken, poëzie, literatuur, film en kalligrafie die metselwerk en steenbakkerijen als thema hebben. Zo zijn er schilderijen van David Teniers, Jan Wildens en Mieke Fleurackers, etsen van Romain Malfliet en Marie Devillers, literatuur van Piet Van Aken, poëzie van Arnold van de Voorde en beeldhouwwerken van Camiel Van Breedam.

Bij die gelegenheid verschijnt er van het museumtijdschrift “Tijdingen” ook een bijzonder nummer over dit onderwerp.

Museum Rupelklei bevindt zich in de Uitbreidingsstraat 33 te 2840 Terhagen (Rumst) en is geopend van 10u tot 17u.

RUPELKLEIDAG
Copyright: Gemeente Rumst, fotograaf: David Legreve

Op 20 april organiseert het lokaal bestuur Rumst voor de tweede keer de Rupelkleidag. Een gezinsdag rond de eigen Rumstse klei, natuur en geschiedenis, vol met interessante en creatieve workshops en activiteiten in een gezellig kader.

Het landschap in de Rupelstreek ontstond duizenden en zelfs miljoenen jaren geleden, lang voor de eerste mensen verschenen. Door te graven in de kleirijke ondergrond van Rumst en omstreken konden geologen, paleontologen en archeologen dat verre verleden reconstrueren. Onder andere dankzij de vele fossielen die tonen welke dieren en organismen er vroeger in onze streken leefden – ja, zelfs haaien!

Op de Rupelkleidag kan je in het park van Terhagen aan de Kloosterstraat van 12u tot 17u de klei in al haar facetten komen ontdekken, leer je over het kleiverleden van onze gemeente en geniet je van lokaal lekkers.

Scroll naar boven