Archeologiedagen 2024 in de Rupelstreek

Tijdens het weekend van 24, 25 en 26 mei zijn het weer de jaarlijkse Archeologiedagen. Dit jaar hebben we ook in de Rupelstreek enkele leuke activiteiten in petto!

Ontdek de ijzertijdsite van Boom Krekelenberg (Brik Boom)

(Foto: Roderick Geerts)

De Archeologiedagen vormen de kick-off van IJzer | Tijd | Aarde | Werk, het publieksluik bij het lopend syntheseonderzoek naar ijzertijdaardewerk in de Rupelstreek en Klein-Brabant. De dubbele reizende expo met bijhorende activiteiten loopt momenteel tegelijk in Brik Boom en Fort Liezele, en belicht aan de hand van kijkasten met infobanners het archeologisch onderzoek in de buurt van beide locaties. Na Open Monumentendag komen ook nog andere locaties aan bod.

Maak zelf je eigen ijzertijd aardewerk

Ga zelf aan de slag kan om je eigen ijzertijd aardewerk te maken! Onder begeleiding van archeoloog Roderick Geerts gaan kinderen en volwassenen zelf aan de slag met klei. Aan de hand van enkele wetenschappelijke voorbeelden ontdek je hoe ijzertijdceramiek werd gemaakt. Een sessie duurt telkens een half uurtje. Deze doe-activiteit is geschikt voor kinderen, maar ook voor enthousiaste ouders. 😉

Er zijn acht sessies gepland die elk maximum een half uurtje duren:

  • Sessie 1: 13u30 – 13u
  • Sessie 2: 14u – 14u30
  • Sessie 3: 14u30 – 15u
  • Sessie 4: 15u – 15u30
  • Sessie 5: 15u30 – 16u
  • Sessie 6: 16u – 16u30
  • Sessie 7: 16u30 – 17u
  • Sessie 8: 17u – 17u30

Om organisatorische redenen werken we met voorinschrijvingen. Hiervoor stuur je een e-mail naar info@emabb.be met daarin je naam, het aantal deelnemers en je telefoonnummer + de sessie waarbij je wil aansluiten (1 – 8).

Deze activiteit wordt ter plaatse georganiseerd door Emabb/Brik Boom. De kijkkasten en de inhoud van de expo worden aangeleverd door de Provincie Antwerpen. IJzer | Tijd | Aarde | Werk is een gezamenlijk project van Erfgoed Rupelstreek, IGEMO, ADC ArcheoProjecten, BAAC, Vlaams Erfgoed Centrum, Monument Vandekerckhove en Aardewerk & Archeologie, met steun van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Proeven van de eeuwigheid… met De Foodarcheoloog (De Plukboerderij, Schelle)

Foto: de Foodarcheoloog / Jeroen Van Vaerenbergh

De Foodarcheoloog, bekend van onder andere Het verhaal van Vlaanderen, neemt je mee op een smakelijke tijdreis. Kom proeven van de steentijd met de laatste nomaden, schuif de benen onder tafel bij de Romeinen en ontdek de verrassende middeleeuwse oorsprong van grootmoeders keuken. Hou een gaatje over, prikkel je smaakpapillen en proef tijdens deze lezing met degustatie van oeroude verhalen die verrassend actueel zijn!

Steenbakkerijen in de kunst (Museum Rupelklei, Rumst – Terhagen)

Foto: tentoonstellingsaffiche Museum Rupelklei

De steenbakkerijen hadden een grote impact op de omgeving en op het leven van de mensen in de Rupelstreek. Er werden dan ook heel wat kunstwerken over de droogloodsen, steengroeven en kleistekers gemaakt.

Museum Rupelklei gaat in deze tentoonstelling echter nog verder, zowel in tijd, aanbod als de behandelde thema’s. Tijdens de archeologiedagen kan je meer dan 200 kunstwerken (waaronder 90 originelen) van het oude Egypte tot nu gaan bekijken: schilderijen, etsen, beeldhouwwerken, poëzie, literatuur, film en kalligrafie… allemaal met de steenbakkerij als thema. Zo zijn er schilderijen van David Teniers, Jan Wildens en Mieke Fleurackers, etsen van Romain Malfliet en Marie Devillers, literatuur van Piet Van Aken, poëzie van Arnold van de Voorde en beeldhouwwerken van Camiel Van Breedam.

Bij die gelegenheid verscheen er van het museumtijdschrift “Tijdingen” ook een bijzonder nummer over dit onderwerp.

Scroll naar boven